Diş Etleri Tedavisi
Diş eti hastalıkları, basit diş taşı temizliği ile çözülemeyecek duruma gelmişse, daha ileri diş eti tedavileri gereklidir.
Yani, diş taşı temizliğine karşın diş etlerinin kanamaya devam etmesi, diş etlerinin çekilmesi ve iltihapların sürmesi, daha ileri aşamalarda da dişlerin sallanmaya başlaması durumlarında bu tür tedavileri uygulanır.
Bunlar; kök yüzeyi düzleştirme (diş köklerinin ve diş etlerinin kürete edilmesi-kazınması) ve çeşitli diş eti operasyonlarıdır. Diş eti operasyonlarından amaç, hastalıklı diş eti dokularının ve iltihaplı çene kemiği kısımlarının çıkarılması ve diş eti dokularının düzeltilmesidir.
Diş Hassasiyeti
Dişin dentin tabakasının çeşitli nedenlerle açığa çıkması sonucu diş hassasiyeti oluşur. Diş etlerinin, yanlış fırçalama, diş eti hastalıkları, aşırı travma, ağız kuruluğu vs. gibi nedenlerle çekilmesi veya dişin kron kısmının kırılması, aşınması gibi nedenler sayılabilir.
Dişin dentin tabakası kanalcıklı bir yapıdadır. Tüp dediğimiz bu kanallar içindeki sinir uçları bir sıvı ile temas halindedir. Tüpler içinde basınç normalde dışarı doğrudur. Sağlıklı bir dişte, dentin, dişin minesi, ve çevre dokuları ile korunduğu için ağrı oluşmaz. Oysa, dentin tabakası açığa çıktığında, soğuk, sıcak, tatlı gibi tetikleyici uyaranlarla bu sıvı hızla içeri veya dışarı hareket eder. İşte ağrıyı yaratan bu harekettir.
Bu hassasiyeti gidermek için;
İçinde çeşitli kimyasal maddeler bulunan (potasyum nitrat, stronsyum nitrat ) diş macunları, fluorid lakları, fiziksel ajanlarla (Bonding veya sealant) dentin kanal ağızları tıkanır.
Kanal tedavisi yapılır
Kron uygulanabilir
Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Yılda iki kez diş hekimine gidin, günde iki kez dişlerinizi fırçalayın.
Ağız Kokusu
Ağız kokusunun nedenleri arasında en fazla öne çıkan; dil üzerindeki papillerde biriken yemek artıkları, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır.
Dilin üzerinin fırçalanması, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi ile % 90 oranında bu koku geçecektir.
Eğer geçmezse, kulak burun boğaz sorunları, sinAğız Boşluğu Kaynaklı Ağız Kokusunun Tedavisi için;
1-Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun 2-Ağızda var olan protez veköprüleri kontrol ettirin
3-Sakız çiğneyin 4-Tarçın kullanın 5-Daha fazla su için 6-Asla burnunuz tıkalı uyumayın
7-Basit şeker tüketiminizi azaltın 8-Lokmaları iyi çiğneyin 9-Diş ipi kullanın
10-Sigara içmeyin
Çene Eklemi Hastalıkları
Çene eklemleri, travma(darbe), kötü alışkanlık (çeneyi açıp kaparken yana kaydırma), hatalı yapılan protezler, erken temas (herhangi bir dişin diğer dişlerden önce karşıt dişlere temas etmesi), zorlanma (çeneyi fazla açma) vb. gibi nedenlerle rahatsızlanabilir. Çene eklemi hastalıkları, ağrı, çiğneme, açma ve kapama sırasında ses (takırtı) ve ağrı, çeneyi yeterince açamama gibi belirtilerle kendini gösterir. Kimi eklem sorunları, basit müdahalelerle geçerken, kimileri ise daha uzun tedaviler gerektirir. Çeşitli ölçümlerle ağız içi apareyler hazırlanarak uzun dönemli tedaviler yapılır.
Copyright © 2018-2022 www.antalyakulturdis.com. All Rights Reserved.